Top-ads

Gül’ün yaptığı klientalizm

By | Leave a Comment
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ün HSYK atamalarının tam bir hayal kırıklığı yarattığını belirterek, “Özellikle Kayseri’den Baro Başkanı’nın, Kayseri-Der Başkanı’nı seçmesi çok manidar. Klientalizm dediğimiz bir etik dışı davranışın mimarı oldu” dedi. Kılıçdaroğlu, Gül’ün toplumun dengelerini göz önünde tutarak farklı bir atama yapacağını sandığını, ancak tam tersi olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) yaptığı atamaları klientalizm (Hükümet birimleriyle, gözetlemekle veya regule etmekle sorumlu oldukları grupların çıkarlarına hizmet eden ilişki) olarak niteleyip, “TBMM’deki konuşması ardından umutlanmıştık ama bu atamalar tam bir hayal kırıklığı” dedi. Kılıçdaroğlu’nun, Gül’ün yaptığı 4 atmayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Uzun süredir HSYK’ya iktidar organının yaptığı baskı tartışlıyordu. Bu tartışma, toplumun sadece belli bir kesiminde de yapılmıyor. Referandumda ‘evet’ oyu vermiş kesimlerden de eleştiriler geliyor. Hükümetin tek taraflı HSYK oluşturma çabasına dikkat çekiliyor. Sayın Cumhurbaşkanı’nın bunu görmeme şansı yok. Bunlar ortadayken toplumun bir kesiminin duyarlığını dikkate alarak daha farklı atama yapabilirdi.

Etik dışı davranış

AKP kendi düşündüklerini oraya seçtirdi. Ama Sayın Cumhurbaşkanı, olaylara daha objektif bakan, kamuoyuna güven veren kişilerin atanmasına öncülük edebilirdi. HSYK’da bir denge sağlayabilirdi. Bu da toplumda bir güven algısı yaratırdı. Bunun tam tersine, özellikle Kayseri’den baro başkanını, Kayseri-Der Başkanı’nı seçmesi çok manidar. Klientalizm dediğimiz bir etik dışı davranışın mimarı oldu. Bu sözcük adam tutma, seçilecek kişileri müşteri gibi algılama anlamına da geliyor. ‘Ben kendi hemşerilerimi atarım, diğerlerini atamam’ gibi bir algı. Milletvekili olduğu seçim bölgesinden yapılan bu atamalar, yükseltmek istediğimiz toplumun etik değerlerini törpüleme anlamına geliyor.

Hayal kırıklığı yarattı

Sayın Cumhurbaşkanı, geçmişte, özellikle üniversitelerle ilgili atamalarında da bu tartışmaların odağı olmuştu. Ama TBMM’nin açılışındaki konuşmasında, tutukluluk süresinin uzamasını eleştirmesi, ‘Acaba Cumhurbaşkanı toplumun tüm kesimlerini kucaklayan kişi konumuna mı geliyor?’ gibi bir umudu beslemişti. HSYK’ya yapılan bu atamalar tam tersine, o konuşmayı tümüyle gölgede bıraktı. Bende bir hayal kırıklığı yarattı. O konuşmasından sonra Sayın Cumhurbaşkanı’ndan, daha dengeli bir tutum bekliyordum. Özellikle HSYK’nın iktidar yanlısı bir liste ile beslenmesi karşısında Cumhurbaşkanın toplumun dengelerini gözönünde tutarak farklı bir atama yapacağını sanıyordum, tam anlamıyla bir hayal kırıklığı.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.