Top-ads

Topuk boyu ne kadar olmalı?

By | Leave a Comment
Topuklu ayakkabı her ne kadar çekici olsa da, ayak sağlığı açısından çok dikkatli olunması gereken bir aksesuardır.

Yüksek topuk; her kadına özgüven, cazibe, dişilik, güzellik, stil katan bir objedir. Fakat ince ve yüksek topuklu ayakkabıyı giyerken bazı noktalara dikkat etmezsek, birçok sağlık problemi doğacaktır. Uzmanlar değişkenlik gösteren topuk boyunun idealinin 5 santimetre altı olduğunu belirtiyor. İşte topuklu ayakkabı seçerken dikkat etmemiz gereken herşey!

Ayak sağlığı için nasıl ayakkabılar tercih edilmeli? 

Yüksek topuklu ayakkabıların tercih edilmemesi her zaman daha iyi ve sağlıklı olanıdır. Ancak ince de olsa, dolgu topukta olsa değişmeyen şey yüksekliktir. Bu yüzden bu tür ayakkabıların ayak sağlığı açısından birbirine üstünlüğü yoktur. İkisi de çok uzun süre giyildiğinde ayak sağlığını olumsuz olarak etkiler.

Yüksek topuklu ayakkabılar vücut sağlığını nasıl etkiliyor? 

İnsanlar yürürken 3 nokta teması esasına göre yürürler. Yani topuğumuz, 1. parmağımız ve 5. parmağımızı baz alan bir üçgen taban üzerine basarız. Yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı ile topuk olması gerekenden daha yükseğe çıkarılınca yük dağılımı bozulur. En fazla yük taşıması gereken topuğa binen yük azalır ve sonuçta 1. parmağımız 5. parmağımıza göre daha fazla yük altında kalır. Bu durumun uzunca bir dönem devam etmesi de ayakta ve özellikle 1. parmak ekleminde deformasyonlara, aşırı basınçtan dolayı nasırlara ve yine yük dağılımının bozulmasına bağlı olarak tendon ve bağlarda zorlanmalara yol açabilir.

Giyilmesi gerekiyorsa, topuk yüksekliği kaç santimetre olmalıdır? 

Yüksek topuğun yanı sıra, bir de ucu sivri olan ayakkabılar tercih edilirse de formasyon gelişimi kaçınılmaz olur. Ayak sağlığı açısından uygun olan topuk yüksekliği 5 santimetreyi geçmemelidir. Ayrıca ayakkabılar 'mokasen' tipli olmalı, geniş kalıplı, içinde ayağımızın sıkışmadığı ayakkabılar kullanılmalıdır.

En fazla kaç saat yüksek topuklu ayakkabılar giyilebilir? 

İki kadın düşünün: birine 4 santimetre topuklu, diğerine de 7 santimetre topuklu ayakkabı giydirip aynı saatte aynı işleri yaptıklarını hayal edin. Gün sonunda 7 santimetrelik topuklu ayakkabıyı giyen kişi diğerine oranla 7 kilometre daha fazla yol yürümüş gibi olacaktır. Yüksek topuklu ayakkabıların kullanımı için belirli bir saat vermektense ayak sağlığı açısından eğer bu tür ayakkabıları giymek bir zorunluluksa, ara ara çıkarıp dinlendirmek uygun olacaktır.

Ayak sağlığı için birkaç öneri 
*Akşamları 10-15 dakika ılık suda dinlendirin.
*Ayaklarınızı akşam 5 dakika havaya dikin.
*Ayak parmaklarınıza küçük hareketlerle ayak masajı yapın.
*Ayaklarınız suda dinlendirdikten sonra mutlaka küçük dairesel hareketlerle masaj yaparak krem sürün.
*Her gün aynı ayakkabıyı giymeyin, mutlaka bir gün ara verin.
*Ayakkabılarınızın hava almasına imkan tanıyın.
*Koruyucu ayak malzemeleri kullanın.
*Tırnaklarınız küt kesin ve fazla uzatmayın, kenarlarını yuvarlamayın.
*Ayaklarınıza mutlaka tam uyan ayakkabı giyin.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.