Top-ads

Afganistan'da özel güvenlik operasyonu

By | Leave a Comment
Afganistan'ın, ülkedeki özel güvenlik şirketlerinin faaliyetlerini yasaklamaya başladığı bildirildi

Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Zemaray Beşeri, yaptığı açıklamada, ülkede 8 özel güvenlik şirketinin kapatıldığını ve 400'den fazla silaha el koyulduğunu belirtti. Beşeri, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin konuyla ilgili olarak ağustos ayında çıkardığı kararname uyarınca, özel güvenlik şirketlerinin kapatılması sürecinin yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiğini söyledi.

Beşeri, sürece BM ve NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'nün (ISAF) destek verdiğini ifade ederek, İçişleri Bakanlığının, planı ciddiyetle ve kararlılıkla uyguladığını kaydetti.

Plan çerçevesinde kapatılacak şirketlerin başında, özel güvenlik şirketi kılıfı altında faaliyet gösteren yasadışı silahlı gruplardan oluşan, geçici izinleri olanlar ile suç teşkil eden eylemlere karışan ve yabancı güçlere güvenlik desteği sağlayanların geldiği belirtildi.

Beşeri, büyükelçilikler ve uluslararası işyerleri, yardım örgütleri ve vakıflar tarafından kullanılan binalarda çalışan güvenlik şirketlerinin plandan muaf tutulduğunu ifade ederken, kapatılan şirketlerde çalışan görevlilerin, isterlerse Afgan ordusuna katılabileceklerini sözlerine ekledi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü ayrıca, ülkede kayıtlı 52 özel güvenlik şirketi bulunduğunu, bunların yarısının yabancı olduğunu belirtirken, Afgan hükümetine göre de 40 bin kadar Afgan bu şirketlerde çalışıyor.

Afganistan'daki özel güvenlik şirketlerinin çok sayıda cinayete, suça ve skandala adı karışmış, ancak bunlardan dolayı cezalandırıldıklarına pek rastlanmamıştı.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.