Top-ads

AK Parti'de Fazıl Say çatlağı

By | Leave a Comment
"Ona bir şey ispatlamak zorunda değiliz"

AK Parti İzmir'de 'Fazıl Say'ı davet krizi' çıktı. Ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say'ı 31 Ekim'de düzenlenecek Cumhuriyet Konseri'ne davet edeceklerini açıklayan AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Bülent Delican'ın sözlerinin üzerinden 24 saat geçmeden partiden bunu yalanlayan bir açıklama geldi. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömür Kabak, 31 Ekim 2010'da ikinci kez düzenlenecek Cumhuriyet konserine besteci ve piyanist Fazıl Say'ı davet etme kararının gündemlerinde olmadığını açıkladı. Fazıl Say ise davet edilmesi halinde İzmir'e gitmeyi düşündüğünü, ancak kendine davet konusunda ulaşan bir AK Parti'li olmadığını söyledi.

"ONA BİR ŞEY İSPATLAMAK ZORUNDA DEĞİLİZ"
İl Başkanlığı olarak 2009'da başlattıkları Cumhuriyet Konseri'nin bir benzerini bu yıl da gerçekleştireceklerini belirten Ömür Kabak, bu yıl da aynı konserin benzerini gelenekselleştirerek devam ettireceklerini söyledi. Kabak, "Bu konserin hazırlıklarını yapan İl Başkan Yardımcımız Bülent Delican, bu yıl gerçekleştirilecek konserle ilgili gazetecilerle sohbet esnasında, Fazıl Say'ın polemik konusu da gündemde olduğu için, gazetecilerin Say ile ilgili sorularına muhatap olmuş. Bülent Bey de gayet doğal insani bir cevap vererek 'Tabii ki konserimize gelebilir. Buyursun gelsin' demiş. Fakat bizim gündemimizde Fazıl Say'ı davet etmek yok. Fazıl Say'a bir şeyleri ispat etmek gibi bir amacımız yok. İstanbul'daki ya da Ankara'daki başka bir piyanisti ya da sanatçıyı da davet etmedik. Çünkü konseri İzmir'de, İzmirli sanatçılardan oluşan orkestra sunacak. İzmirli sanatseverler ile teşkilat mensuplarını davet edeceğiz" şeklinde konuştu.

"SAY'IN TOPLUMA BİR ÖZÜR DİLEME BORCU VAR"
Fazıl Say'ın insanları müzik anlayışlarına göre kategorize ettiğini söyleyen Kabak, "İnsanların belli bir müzik dinledikleri için bir siyasi görüşe sahip olduğunu düşünmek bence çağ dışı bir düşünce tarzıdır. Kendisi çok iyi bir sanatçı olabilir. Ama entelektüel düzeyinin gelişmiş olduğunu söyleyemem. Siyasi tartışmalar belli bir entelektüel düzey ister. Kendisini o seviyede görmüyorum. Bu polemikleri kendisi başlattı. İnsanlara hakaretler etti. Biz de birer AK Parti'li olarak yüzümüze tokat atana diğer yanağımızı dönecek değiliz. Aslında Fazıl Say'ın topluma bir özür dileme borcu var. Bu konuda özeleştiri yapmasını kendisine tavsiye ediyorum" dedi.

FAZIL SAY: "GİTMEYİ DÜŞÜNÜRDÜM"
Ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, gelişmeleri şöyle yorumladı: "Öncelikle AK Parti İzmir'den bana bir teklif gelmedi. Benimle konuşmadan böyle bir karar almışlar. Bizim konserlerimiz 1-2 yıl önceden programlanıyor. 31 Ekim'de de bir konserim var. İnternet sitemde de programım belli. Ancak o gün boş olsaydım gelmeyi düşünürdüm. Çünkü ben ötekileştirme taraftarı değilim. Siyasi olmayan dostane yaklaşımlara açığım. Türkiye'nin de buna ihtiyacı var. Dostane adımlara saygıyla yaklaşırım. Dediğim gibi o gün boş olsaydım gitmeyi düşünürdüm. AK Parti İl Başkan Yardımcısı'nın açıkladığı davet kararının bir gün sonra İl Başkanı tarafından yalanmasına yorum getirmek istemiyorum. Sadece şu: Demek ki yardımcısının gösterdiği dostane yaklaşım, il başkanında yok."

DELİCAN: "KABAK'IN AÇIKLAMASINI ANLAMADIM, SÖYLEDİĞİMİN ARKASINDAYIM"
AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Bülent Delican, 31 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konseri'ne besteci ve piyanist Fazıl Say'ı davet edecekleri sözlerini yalanlayan İl Başkanı Ömür Kabak'ın, böyle bir açıklama yapmasına anlam veremediiğini söyledi. Fazıl Say'ın geçtiğimiz günlerde bir televizyon programında AK Parti'lilerin arabesk müzik dinlediğine dair söylemde bulunduğunu belirten Delican, "31 Ekim'de senfoni orkestrası ile bir Cumhuriyet konseri düzenleyeceğiz. Geçen yıl da yapıldı. Bu konserde Türkiye ve dünyadan eserler çalınıyor. Eserler arasında Mevlana da var, Mozart ve Bach da. Kanaat önderlerinin de katıldığı bir etkinlik. Sanatçı Fazıl Say, bizi tanımıyor ya da basın yoluyla farklı şekilde algılamış olabilir. Gelsin, görsün dedik. Burada amacımız kendimizi ispat etmek kesinlikle değil. Biz her türlü insanı kucaklayan bir partiyiz. İnsanlar ön yargılarını kıramayabilir, ama biz kendimizi tarif etmek istedik. Başkan (Ömür Kabak) bir açıklama yapmış. Onu anlamadım. Ben söylediğimin arkasındayım. Sonuçta sanatçı ruhu özel bir ruhtur. Bu davetle nezaket gösterdik. İspat maksatlı değil tanıtma maksatlıydı. Bir zeytindalı uzatıyoruz. Partimimizde de birçok insan hem batı, hem Türk müziği dinliyor. Buna dikkat çekmek istedik" dedi.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.