Top-ads

Ay’a yolculuk

By | Leave a Comment
Google’ın düzenlediği Lunar X yarışmasında, Ay’a insansız araç gönderip yüzeyinde 500 metre ilerletmesi istenen 22 şirket mücadele edecek.

LUNAR X Prize projesi, 31 Aralık 2012 tarihine kadar Ay’a bir ya da birkaç robot göndermeyi amaçlıyor. Yarışma kapsamında, dünyanın dört bir yanından girişimci uzay mühendisleri, kendi çabaları ve bulacakları mali destek yardımıyla Ay’a insansız araç gönderecek. Aracı, Ay’ın yüzeyinde 500 metre hareket ettirmeyi başaracak grup 20 milyon dolar ödülü kazanacak. Yarışmacıların son şansları ise 2014 yılı.

Kazanan çıkmazsa

Son güne kadar Ay’a araçlarını göndermeye çalışacak şirketler başarıya ulaşırsa fazladan para da alabilecek. Ancak 2012’den sonra kazanan çıkmazsa ödül 15 milyon dolara düşecek. Projenin yöneticileri, NASA’dan daha ucuz aracın geliştirebileceğini söylerken, Ay keşiflerinin özel sektör tarafından canlandırılmasını amaçladıklarını söylüyor.

Tasarımlar farklı

Yarışmada NASA’nın eski çalışanlarının görev yaptığı Odyssey Moon, Team Italia, Jurban isimli şirketler var. Her şirketin Ay aracı farklı tasarımlara sahip.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.