Top-ads

Boğaziçi Köprüsü yıkılabilirdi

By | Leave a Comment
İstanbul'a geçmiş olsun!

PROF. Dr. Ahmet Vefik Alp, “Avrasya Maratonu, Boğaziçi Köprüsü’nü yıkabilirdi’’ dedi. 

Yüksek Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp yaptığı yazılı açıklamada, salınımlar esnasında sistemin normal durumuna göre yaptığı yer değiştirme miktarına “genlik’’ denildiğini hatırlattı ve salınımların sistemin doğal frekansına eşit olması halinde, genliğinin artma eğilimi gösterdiğini belirtti. Bu olaya “rezonans’’ denildiğini söyleyen Alp, açıklamasını şöyle sürdürdü:

İKİ ÖRNEK VERDİ 
“Örneğin 1940 yılında Amerika Birleşik Devleti’nin Washington Eyaleti’nde yapılmış olan, Boğaziçi Köprüsü’nün benzeri Tacoma Asma Köprüsü, ulaşıma açıldığından birkaç ay sonra, rüzgâr etkisiyle rezonansa girerek yıkılmıştır.

Benzer etki salınımlı bir asma köprü üzerine büyük bir insan kitlesinin yürümesi veya koşması nedeniyle de oluşabilir. 2000 yılında Londra’da Thames Nehri üzerine inşa edilen Millenium Yaya Köprüsü de insanların yürüyüşlerinden oluşan titreşimler nedeniyle ciddi biçimde sallanmaya başlamış ve rezonansa girme eğilimi gösterdiğinden, ulaşıma kapatılarak mühendislik hesapları yenilenmiş ve yapısal sistemin de gerekli takviye ve değişiklikler yapıldıktan sonra 2002 yılında tekrar hizmete açılabilmiştir.”

AA

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.