Top-ads

Malatya'nın reklamını Turgut Özal yapıyor!

By | Leave a Comment
Başkent Ankara'da açılan "Malatya Tanıtım Günleri"nde merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anısına açılan stantta, Kırgız heykeltıraş Zakir Azizov tarafı ndan yapılan 1 metre 65 santimetre uzunluğundaki bronzdan heykel sergilenirken, ziyaretçilere de Özal'ı anlatan kitap ve CD'ler hediye ediliyor.

ANKARA - AA - Başkent Ankara'da açılan "Malatya Tanıtım Günleri"nde merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anısına açılan stantta, Kırgız heykeltıraş Zakir Azizov tarafı ndan yapılan 1 metre 65 santimetre uzunluğundaki bronzdan heykel sergilenirken, ziyaretçilere de Özal'ı anlatan kitap ve CD'ler hediye ediliyor.

Malatya Valiliği'nin organizasyonuyla, belediyeler, kaymakamlıklar ve yerel firmaların Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) oluşturduğu dev çadırda kurulan stantlarla, kentin yöresel lezzetlerinin yanı sıra tarihi, turistik ve ekonomik değerleri de tanıtılıyor.

Fuar alanını gezerek bilgiler alan ve sergilenen yöresel ürünlerden tadan Ankaralılar, halk oyunları ekiplerinin gösterilerini izleme fırsatını bulurken, Malatya'nın yetiştirdiği ünlü isimler adına oluşturulan stantları da ziyaret ediyor.

Etkinlikler kapsamında Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği de merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal anısına oluşturduğu stantta, Kırgız heykeltıraş Zakir Azizov tarafından yapılan 1 metre 65 santimetre uzunluğundaki bronzdan heykeli sergilerken, ziyaretçilere de Özal'ı anlatan kitap ve CD'ler hediye ediyor.

Derneğin Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Şimşek, Malatyalı olan Turgut Özal'ın ilkelerini ve fikirlerini gelecek nesillere aktarmak için 2006'da Ankara'da kurulan bir dernek olduklarını belirtti.

Özal'ın özellikle yeni nesillere tanıtılması amacıyla AKM'deki "Malatya Tanıtım Günleri"nde stant açtıklarını belirten Şimşek, ziyaretç ilere Özal'ı anlatan CD'ler ile "Yeni Türkiye'nin Mimarı" kitabını hediye ettiklerini söyledi. Etkinlikler çerçevesinde "Yeni Türkiye ve Turgut Özal" konulu panel düzenleyeceklerini de kaydeden Şimşek, Turgut Özal gibi bir liderin bu kentten çıkmasının Malatyalılar için büyük bir gurur kaynağı olduğu kaydetti.

Stanttaki televizyon ekranında Özal'ın konuşmalarının yer aldığı ayrıca ziyaretçilerin anı defterine düşüncelerini yazdığını anlatan Şimşek, "Dernek olarak bizim için önemli olan Turgut Özal'ın fikirlerinin hayat bulması. Özal'ın üç tane temel prensibi var. Din, vicdan hürriyeti, teşebbüs ve düşünce hürriyeti. Turgut Özal, Türkiye'de önyargıların kırılarak konuşma yönünde adım atılması ve ülkesinin önünün açılması konularında çok çalışmıştı. Yeni nesillerin de bu yoldan hareket etmesi gerek" diye konuştu.

Öte yandan stantda sergilenen Turgut Özal heykeline imza atan İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zakir Azizov da eserinin yanı başında misafirleri karşıladı.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Türkiye'ye geldiğini ve 12 yıldır Malatya'da yaşadığını belirten Azizov, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesinde bu yıl açılan "Turgut Özal Müzesi"nde sergilenmek üzere merhum Cumhurbaşkanı Özal'ın 1.65 santimetre uzunluğunda bronzdan heykelini yaptığını bildirdi.

Eserinin, "Malatya Tanıtım Günleri"nde sergilenmesinden büyük onur duyduğunu kaydeden Doç. Dr. Azizov, vatandaşların heykele büyük ilgili gösterdiğini, kimilerinin ise heyecanlanarak gözyaşlarını tutamadığını söyledi.
Yaklaşık 6 ayda tamamladığı heykelin ağırlığının 250 kilogram olduğunu dile getiren Azizov, kısa süre içinde İstanbul'da bir tane daha bronzdan Özal heykeli yapacağını sözlerine ekledi.

Ankara Malatyalılar Derneği Başkanı Yakup Demir ise "kayısı diyar ı" Malatya'yı başkentte tanıtmaktan duydukları mutluluğu dile getirerek, tüm hemşehrileriyle biraraya gelmenin memnuniyetini yaşadıklarını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Ankara'da 43 bin Malatyalının yaşadığını ifade eden Demir, "Etkinliğin son derece faydalı olduğunu düşünüyorum. Malatyalılardan çok Ankaralılar ilgi gösteriyor. Zaten bizim de istediğimiz bu. Biz kültürümüzü yaşıyoruz, onlara da tanıtmak istiyoruz. Vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Burada yaşayan Malatyalılar da derneğimizin standına gelerek, hemşehrileriyle tanışıp konuşuyor. Program sayesinde yüzlerce Malatyalı derneğimize kayıt yaptırdı" diye konuştu.

Yaklaşık 17 yıldır Ankara'da yaşayan Malatyalı Zekine Bal ise etkinlik sayesinde memleket hasretini az da olsa giderdiğini dile getirerek, stantları gezerken çok duygulandığını, memleketindeymiş gibi hissettiğini belirtti.
Etkinlikler kapsamında kurulan onlarca stantlarda Malatya'nın tarımsal ve kültürel zenginliklerini ön plana çıkaran ürünler sergilenirken, fuar alanını ziyaret eden Ankaralılar yöresel lezzetlere ilgi gösterdi.

Ziyaretçilerden Behiye Şen de Malatya'yı çok sevdiğini, etkinliğin duyurularını görünce AKM'ye geldiğini kaydetti. Stantlardan yöresel ürünler satın aldığını anlatan Şen, tüm Ankaralıların "Malatya Günleri"ni ziyaret ederek, kentin güzelliklerini görmeleri gerektiğini söyledi.

Öte yandan Yeşilçam'ın unutulmaz isimlerinden merhum Kemal Sunal'ın memleketi Doğanyol ilçesinin standı da "Malatya Günleri"nin en çok ilgi gören stantları arasında yer aldı.

Stant görevlisi Mehmet Kılıç, oynadığı filmler ve canlandırdığı "Şaban" karakteriyle Türk halkının gönlüne taht kuran Kemal Sunal'ın Doğanyollu olduğ unu belirterek, "Standımızda Kemal Sunal'ın doğduğu evin fotoğraflarını sergiliyoruz. Evin şu anki yıkık, harabe durumunu gören vatandaşlar, duygulanıyorlar. Evin restore edilmesini istiyorlar" diye konuştu.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.