Top-ads

Sikorkys tamam şimdi sıra Black Hawk'ta

By | Leave a Comment
Hedef 350 milyon dolarlık ihracat!. 

Dünyaca ünlü helikopter üreticisi Sikorsky, Türk Genel Maksat Helikopter İhalesi’ni kazanması halinde Black Hawk helikopterlerini Türkiye’de üretecek. Üretim gerçekleşirse toplamda 8 milyar dolarlık bir iş hacmi doğacak.

Türk Genel Maksat Helikopter İhalesi için İtalyan helikopter üreticisi Agusta Westland ile yarışan Sikorsky, Türkiye’ye yatırım yapmaya devam ediyor. Eskişehir merkezli Alp Havacılık ile Black Hawk helikopterlerinin parçalarının üretilmesi için ortaklığı bulunan Sikorsky, Genel Maksat Helikopter İhalesi’ni kazanırsa Türkiye’ye 1 milyar dolarlık sipariş verecek.

Sikorsky Stratejik Ortaklıklar Başkan Yardımcısı Stephen B. Estill, Türkiye’ye yapmış oldukları teklifin emsalsiz ve muhteşem olduğunu savundu. Estill, mevcut siparişlere göre, Sikorsky’nin önümüzdeki 12 sene boyunca senede 150 Black Hawk ve Seahawk üretimini garantilediğini, 20 yıl zarfında ise yaklaşık 4 bin Black Hawk talebi öngördüklerini belirtti.

Genel Maksat Helikopter İhalesi’ni Sikorsky’nin kazanması durumunda Alp Havacılık, yıllık 75 milyon dolarlık, toplamda ise 2,3 milyar dolarlık ek iş hacmi sağlayacak. Hâlihazırda Black Hawk’ın aktarım sistemleri ile hassas ana, orta ve arka dişli kutularını üreten Alp Havacılık, rotor başlıkları ve iniş takımlarını da üretecek.

TAI ve Aselsan da ortak
Alp Havacılık dışında Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TAI) ve Aselsan ile de ortaklığı bulunan Sikorsky, Black Hawk helikopterlerinin tamamını Türkiye’de üretilebileceğine dikkat çekiyor. TAI, tüm ana ve kuyruk kompozit panellerini ile gövdeyi, Aselsan ise son teknolojiye sahip kokpiti geliştirip üretecek. Bütün üretim, bakım ve tamir giderleri toplamda 8 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacak. Sikorsky, ayrıca Türkiye ile ortak yeni hafif çift motorlu bir helikopter geliştirmeyi de hedefliyor.

350 milyon dolarlık ihracat hedefi
Havacılık sanayinin önemli şirketlerine parça üreten Alp Havacılık, başta Sikorsky helikopterleri olmak üzere geleceğin savaş uçağı F35’lerin F135 motor programına da katkı sağlıyor. 2010’da 50 milyon dolar ihracat hedefleyen Alp Havacılık, önümüzdeki 3 yılda ihracat gelirlerini 150 milyon dolara çıkaracak. Genel Maksat Helikopter İhalesi’nin devreye girmesi ve JSF projesinin de yüksek üretim dönemine ulaşmasıyla ihracatın yıllık 350 milyon dolara ulaşması hedefleniyor. Alp Havacılık üretimlerini Şubat 2010’da temelini attığı Eskişehir’deki 22 bin metrekare üzerine kurulu tesislerinde yapacak.

Selin Kabataş / Gazete Haberturk

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.