Top-ads

Son Mohikan söyledi, kimse dinlemedi

By | Leave a Comment
Deprem profesörü Şener Üşümezsoy İzmir depremi için bir hafta önce uyardı, kent peşpeşe 10 kez sallandı

HT Egeli’nin yazarı Halit Kakınç’ın “Deprem profesörü uyardı: İzmir’e dikkat!” başlıklı yazısı: Uzun saçlı kızılderili; Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, aynen böyle söylüyor.

“10 Temmuz 1688’de İzmir’de büyük bir deprem oldu. 10 binden fazla insan can verdi. O zaman, dünya merkezlerinden biri olan İzmir, bu tarihten sonra gerileme sürecine girdi. Aynı hatta 1700’lü yıllarda, 2 deprem daha yaşandı...”

-Peki hangi hat bu?
“Karaburun Yarımadası’nın doğu kenarından İzmir çöküntü çukurunu kesen fay hattı. SakızKaraburun-Yeni Foça fay hattı...”

-Peki bugünkü tehlike nereden çıkıyor?
“Çünkü, bu fay hattı sinsi... Ne zaman ne yapacağı bilinemiyor.”

Prof. Dr. Üşümezsoy’a göre, bu hattın sinsiliği ve bilinmeyen bir suskunluk içinde olması, tarihteki depremlerde net bir kırılma olmamasından kaynaklanıyor. Bir an İstanbul depremlerini hatırlıyorum. 1894, 1912 ve 1999...

Bu depremler neticesi, kırılmamış 50 kilometrelik küçük bir fay kalıyor geriye... Hatta, bazı görüşlere göre sadece ve sadece 35 kilometre. İzmir’den geçen hatta ise net bir kırılma olmaması, risk faktörünü artırıyor. Ben, bu uyarının iletilmesinde aracıyım. İzmirlilerin hayati önem taşıyan bu konuda dikkatli olmalarında yarar var.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.