Top-ads

800 yıllık kestane ağacı zamana meydan okuyor

By | Leave a Comment
Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Zorlu köyünde bulunan yaklaşık 800 yaşındaki kestane ağ acı, tabiatın ağır şartlarına rağmen dimdik ayakta duruyor. Çevre genişliği 8 metre olan ve 7 kişinin el ele tutuşarak gövdesini ancak sarabildiği dev kestane ağacı, yaklaşık 20 metrelik yüksekliğiyle asırlara meydan okuyor.

ARTVİN - AA - Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Zorlu köyünde bulunan yaklaşık 800 yaşındaki kestane ağ acı, tabiatın ağır şartlarına rağmen dimdik ayakta duruyor.

Çevre genişliği 8 metre olan ve 7 kişinin el ele tutuşarak gövdesini ancak sarabildiği dev kestane ağacı, yaklaşık 20 metrelik yüksekliğiyle asırlara meydan okuyor.

Köy halkından Adem Balcı, köy halkının ağacı koruması sayesinde yaklaşık 800 yıldır yaşadığını belirtti.

Tarihe şahitlik edercesine dimdik ayakta duran kestane ağacının bazı dallarının bakımsızlıktan dolayı kurumaya başladığını ifade eden Balcı, "Artvin Orman Bölge Müdürlüğünden bu ağacın yaşatılması için çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Asırlık ağacın koruma altına alınarak anıt ağaç olarak tescil edilmesini istiyoruz" dedi.

Asırlık kestane ağacının bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini, turistlerin ağacın önünde hatıra fotoğrafı çektirdiklerini anlatan Balcı, köylerinin turizme kazandırılmasını istediklerini söyledi.

Köy halkından Necdet Aydın ise köylülerin kestane ağacının hem meyvesinden hem de sıcak yaz günlerinde gölgesinden yararlandıklarını kaydederek, "Kestane ağacına Orman İşletme ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerekli önemin gösterilmesini istiyoruz. Biz köylüler olarak kestane ağacını her türlü olumsuzluktan korumaya çalışıyoruz. Yerli ve yabancı turistler kestane ağacına hayran kalıyorlar. Ancak bakımsızlıktan dolayı bazı dallarının kuruduğunu görünce de üzüldüklerini ifade ediyorlar" diye konuştu.
Köylerine gelen misafirleri kestane ağacının altında ağırladı klarını ve piknik yaptıklarını belirten Serap Aydın ise ağacın aynı zamanda köydeki gençlerin buluşma adresi olduğunu sözlerine ekledi.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.