Top-ads

Esnaf ve sanatkarlar, Ahilik Haftası'nı kutladı

By | Leave a Comment
Ahilik Haftası tüm yurtta kutlanıyor. İzmir'deki törende konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, yaşanan sorunlar karşısında "Keşke AB'ye üye olabilseydik" yakınmaları yerine geçmişten sağlam dersler çıkarılmasını n daha doğru olacağını savundu.

Muğla'da, Ahilik Kültürü Haftası kapsamında esnaf ve sanatkarlar hünerlerini sergiledi.

Muğla Valisi Fatih Şahin, “yılın ahisi” seçilen ve 46 yıl doğramacılık yaparak 15 çırak yetiştiren Hüseyin Avcı'ya kaftan giydirerek mesleğe yaptığı katkılarından dolayı plaket verdi.

İZMİR - AA - Ahilik Haftası tüm yurtta kutlanıyor. Kutlamala kapsamında İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi. Anıta esnaf teşkilatının çelengini koyan İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, konuşmasında geçmişte toplumsal hayata yön veren Ahilik sisteminin bugün yeniden hatırlanması gerektiğini söyledi.

Haftanın her yıl kutlanmasına rağmen kutlamalar sonrası geçmiş ten ne gibi dersler alınması gerektiği konularında yeterince çaba sarf edilmediğini ileri süren Mutlu, 13 yüzyıldan itibaren Anadolu'da zanaat ve ticaret hayatında Türkler'in de söz sahibi olmasını sağlayan Ahilik sisteminin düzgün bir ahlak üzerine bina edildiğini kaydetti. Ahilik teşkilatının bugünün esnaf teşkilatına çok benzeyen bir yapılanma içinde olduğunu ayrıca ileri Batı medeniyetlerine ombudsmanlık gibi uygulamalarla örneklik ettiğini ifade eden Mutlu, konuşmasında Çanakkale Savaşı sırasında yaşanan bir olayı anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

Savaşta şehit olan bir askerin bakkala olan borçlarının esnaf tarafı ndan "kanıyla ödenmiştir" denerek silindiğini anlatan Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün büyük alışveriş merkezlerinin insafına terk edilmiş esnaf ve sanatkarlar işte böylesine köklü ve güçlü bir ticari ve sosyal geçmişe sahiptir. Bu geçmiş, ahlaklı olmayı bir erdem değil sadece bir insanlık görevi olarak kabul eden bir felsefedir. Çözümsüzlüğe giden sorunlarımız karşısında, çaresizlik içinde 'keşke Avrupa birliğine üye olabilseydik' yakınmaları yerine, keşke geçmişimize bakıp sağlam dersler çıkarabilsek."

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkan ı Necip Kalkan da yaptıkları konuşmalarda esnafın Ahilik Haftası'nı kutladı. Törende yılın Ahisi seçilen berber esnafı Yusuf Gündüz'e ahilik kaftanı giydirildi.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.