Top-ads

Muhalefete bilgilendirme yapabiliriz

By | Leave a Comment
Başbakan Bulgaristan yolunda Yeni Anayasa'yı konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 seçimleri öncesinde gündemlerinde yeni bir anayasa çalışması olmadığını bildirdi.

Erdoğan, hükümetin terörle mücadele çalışmalarına devam ettiğini belirterek, bu konuda yürüttükleri görüşmelerle ilgili Meclis'e, düzenlenecek gizli oturumla bilgilendirme yapılabileceğini söyledi. Erdoğan, Bulgaristan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"GİZLİ BİLGİLENDİRME YAPARIZ"
Bir gazetecinin hükümetin terörle mücadelede yürüttüğü çalışmalarla ilgili sorusunu yanıtlarken Erdoğan, bu konuda yürüttükleri görüşmelerle ilgili Meclis'e, düzenlenecek gizli oturumla bilgilendirme yapılabileceğini bildirdi.

Seçimlerden önce yeni bir anayasa çalışması yapılması konusundaki soru üzerine de Erdoğan, şu yanıtı verdi:
''Okullar tatile çıkmadan seçimi yapalım istiyoruz. 90 günlük bir seçim takvimini düşünecek olursak, Mart ayı içinde takvim çalışmaya başlayacaktır. Bu ne demek? 2011'de zaten iki ayınız var. Nerede hangi çalışmayı yapacaksınız? Yani gerçekleri saptırmayalım. Siz ekiplerinizi kurun, yeni bir anayasayla ilgili çalışmayı anamuhalefet de muhalefet de STK'lar da biz de hep birlikte yapalım. 2011 seçimlerinin hemen ardından yeni anayasa ile ilgili adımı atalım."

"SEÇİM ÖNCESİ YENİ ANAYASA YOK"
Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
"Yani şu anda çok açık ve net söylüyorum. 12 Eylül'de de meydanlarda da söyledim. Biz bir söylediğimizi bir daha geri vitese takıp tekrar etmeyiz, tükürdüğümüzü yalamayız. Bunların herşeyini takvimine varıncaya kadar düşündük, konuştuk ve şimdi de çalışmalarımızı aynı şekilde sürdürüyoruz. Artık yeni anayasa ile ilgili verdiğimiz söz ne ise biz o sözün arkasındayız, kimse bize 2011 içinde yeni bir anayasayla ilgili 'yok komisyon kuralım, yok şu, yok bu' filan gibi tekliflerle gelmesin, çünkü bizim artık 2011 seçimi öncesi gündemimizde böyle bir çalışma yok. Şu anda tek çalışma 12 Eylül'de milletimizin verdiği talimat doğrultusunda uyum yasalarını çıkarmaktır. Zaten bu araya bu sığar, diğeri sadece milleti aldatmaya yönelik yaklaşım tarzlarıdır.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütünün içerde ve dışardaki konuşlanmasına bakıldığında Kuzey Irak'ta bir konuşlanma durumunun görüldüğünü, bundan dolayı da tabii ki Kuzey Irak Yerel Yönetimi ile irtibat olduğunu belirterek, ''Gerek MİT müsteşarımızın, gerek İçişleri Bakanımızın, Dışişleri Bakanlığımızın tabii ki buralarla irtibatları oluyor, olacak. Ve bir an önce terörle mücadelede daha aktif neticeler almanın gayreti içindeyiz'' dedi.

İçişleri Bakanı'nın, Kuzey Irak temaslarını hatırlatan bir gazetecinin, ''kuzey ırak'ta bir tampon bölge oluşturulması teklifleri var. Bu öneri masada mı? Ayrıca Anamuhalefet, bu görüşmelerle ilgili Meclis'e bilgi verilmesini istedi. Bu konuda adım atılması söz konusu mu?'' sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Kuzey Irak yerel yönetimi ile ilişkilerimiz zaten biliyorsunuz kısa bir süredir yoğunlaşarak devam ediyor. Tabii bölücü terör örgütünün içerde ve dışardaki konuşlanmasına baktığımızda Kuzey Irak'ta bir konuşlanma durumunun olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı da tabii ki Kuzey Irak yerel yönetimi ile irtibatlarımız var, oluyor. Gerek MİT Müsteşarımızın, gerek İçişleri Bakanımızın, Dışişleri Bakanlığımızın tabii ki buralarla irtibatları oluyor, olacak. Ve bir an önce terörle mücadelede daha aktif neticeler almanın gayreti içindeyiz.

Parlamentonun bilgilendirilmesi noktasında herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Bu yapılabilir. Bu, döndükten sonra arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapar ve parlamentoda böyle bir değerlendirmeyi, bir gizli oturumla yapabiliriz.''

Aynı gazetecinin, ''tampon bölge'' sözleri üzerine Erdoğan, ''onu sizden duyuyorum'' dedi. Erdoğan, ''MHP demokratik sözleşme adı altında bir uzlaşı metni dileğinde bulundu. Siz bu talebi nasıl karşılarsınız?'' sorusu üzerine, ''Bunu yeni anayasa zeminin de mi ifade ediyorlar? Bunu, açmak için söylüyorum çünkü açıklama öyle...'' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakın, çelişkiler birbiri ardınca geliyor. Bir taraflatan diyorsunuz ki '2011 öncesinde yeni bir anayasa çalışması yapılamaz'. Bunu halk oylaması öncesinde de Sayın Bahçeli söyledi. Ve 2011 seçimlerinden sonraya, bunu hep ötelemenin gayreti içinde oldu. Meydanlarda hep bunu seslendirdi. Şimdi ise bir alt komisyon gündeme getirilmeye başlandı. Şu anda bizim Meclis'teki gündemimizde milletimizin verdiği talimat var. 26 maddelik Anayasa paketiyle ilgili olarak uyum yasalarını bir an önce çıkarılması, şimdi bizim yapacağımız iş budur. Burada Anamuhalefet partisi de, muhalefet partisi de diğer muhalefet partisi de yani samimi olarak bu uyum yasalarını desteği versinler bunu çıkaralım.

Gerçi biz bu noktada uyumla bunları çıkarmanın gayreti içindeyiz. Ve milletimizin de 12 Eylül'de verdiği talimatı yerine getirelim istiyoruz. Arkadaşlarımız uyum yasalarıyla ilgili çalışmayı yapıyorlar. Ve hemen bunları Meclis'e getireceğiz ve çıkaracağız. Akabinde bütçe müzakerelerimiz başlıyor. Yıl sonuna kadar zaten bütçe müzakereleriyle geçecek, akabinde 15 gün bir ara var. Akabinde mart sonu itibariyle, belki de mart başı itibariyle seçim kampanyasına yönelik artık seçim takvimi açıklayacak. Fakat Biz Meclis olarak, iktidar partisi olarak haziranın ilk haftasında seçimi yapmayı hedefliyoruz. Çünkü okullar tatile çıkmadan, seçimi yapalım istiyoruz. 90 günlük bir seçim takvimini eğer düşünecek olursak o zaman mart ayı içinde takvim çalışmaya başlamış olacaktır.

Bu ne demektir? 2011'de zaten 2 ayınız var. Nerede gelip hangi çalışmayı yapacaksınız? Yani gerçekleri saptırmayalım. Ne diyoruz, siz ekiplerinizi kurun, yeni bir Anayasayla ilgili çalışmalarını Anamuhalefet de muhalefet de STK'lar da biz de hep birlikte bu çalışmalarımızı yapalım, 2011 seçimlerinin ardından da hemen yeni anayasa ile ilgili adımı atalım. Yani şu anda çok açık ve net söylüyorum. 12 Eylül'de de meydanlarda da söyledim. Biz bir söylediğimizi bir daha geri vitese takıp tekrar etmeyiz, tükürdüğümüzü de yalamayız on düşünür bir konuşuruz ve bunları her şeyini takvimine varıncaya kadar düşündük, konuştuk ve şimdi de çalışmalarımızı aynı şekilde sürdürüyoruz. Artık yeni anayasa ile ilgili verdiğimiz söz ne ise biz o sözün arkasındayız, kimse bize 2011 içinde yeni bir anayasayla ilgili 'yok komisyon kuralım, yok şu, yok bu' filan gibi tekliflerle gelmesin, çünkü bizim artık 2011 seçimi öncesi gündemimizde böyle bir çalışma yok. Şu anda tek çalışma 12 eylül'de milletimizin verdiği talimat doğrultusunda uyum yasalarını çıkarmaktır. Zaten bu araya bu sığar, diğeri sadece milleti aldatmaya yönelik yaklaşım tarzlarıdır.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türk kökenli Bulgar vatandaşlarının eşit haklara sahip olarak Bulgar toplumu ile bütünleşmeleri, entegre olmaları ve Bulgar toplumunun gelişmelerine katkıda bulunmaları da samimi arzumuzdur'' dedi.

Borisov'un 29-30 Ocakta Türkiye'yi ziyaret ettiğini anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:
''Burada yine kendileriyle gayet verimli bir çalışma yapmıştık. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki bu üst düzey temasların özellikle iki komşu ülke olmamız hasebiyle birçok geleceğe yönelik adımların atılması noktasında özellikle bir kıymeti var. Edirne-Bulgaristan sınırındaki baraj noktasında atacağımız adımlar ciddi manada önem ifade ediyor. Bu konuda biliyorsunuz yıllar yılı bir sıkıntıyı yaşıyoruz. Ocak ziyaretinde bunların görüşmelerini yapmıştım. Temenni ederim ki bu ziyaretimizde de bu konuda artık nihai kararı verme noktasına geliriz ve uzun tarihi geçmişi olan ilişkilerimizin, işbirliğimizin daha sağlam ve güçlü bir yapıda ilerlemesi ve derinleşmesi için de önemli bir zemini oluşturmaya devam ederiz.''

"İLİŞKİLERİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR YAPACAK"
Türkiye ve Bulgaristan'ın komşuluk ilişkilerinin ötesinde müttefiklik bağı ile birbirine bağlı olduğunu ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin son 20 yılda önemli ölçüde gelişerek bugün vardığı ''mükemmel'' seviyeyi yakaladığını belirtti.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin de hızla arttığına dikkati çekerek, ''Bunlar da bunun gerçekten güzel göstergeleridir'' dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2008'de 4 milyar dolara ulaştığını kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Artık bu, geldiğimiz bir noktadır. Her ne kadar küresel kriz sebebiyle biraz gerileme olsa da bunu tekrar yakalayıp aşacağımıza inanıyoruz. 2009'da bu düşüşü gördük ama bundan sonra tekrar bunu yakalayacağız'' diye konuştu.

Türk kökenli Bulgarların da iki ülke arasındaki dostuluk bağlarını güçlendiren unsurlardan olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Her zaman ifade ettiğimiz üzere Türk kökenli Bulgar vatandaşlarının eşit haklara sahip olarak Bulgar toplumu ile bütünleşmeleri, entegre olmaları ve Bulgar toplumunun gelişmelerine katkıda bulunmaları da samimi arzumuzdur. Bulgaristan'a yapacağım kısa ziyarette Sayın Borisov ile ikili ilişkilerimizin gündeminde bulunan konuların yanı sıra bölgesel gelişmelerle uluslararası güncel meseleleri de ele alma fırsatımızı olacak. Ziyaretimiz dost ve komşu Bulgaristan ile ilişkilerimize önemli katkılar yapacağına inanıyorum.''

AA
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.