Top-ads

Orijinallerini yaşatan maketler

By | Leave a Comment
Ankara Maket Topluluğu üyelerinin, 7 yılda ürettiği klasik arabalardan, savaş uçaklarına, tarihi kimliklerden savaş sahnelerine birbirinden ilginç 300 parçalık maketin yer aldığı sergi açıldı. Topluluk Başkanı Veli Saltık, birbirinden ilginç maket tasarımlarının büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

ANKARA - AA - Ankara Maket Topluluğu üyelerinin, 7 yılda ürettiği klasik arabalardan, savaş uçaklarına, tarihi kimliklerden savaş sahnelerine birbirinden ilginç 300 parçalık maketin yer aldığı sergi açıldı.

Topluluk Başkanı Veli Saltık, Ankara Maket Topluluğu'nun 2003'de 10 kişiyle kurulduğunu şimdi ise 17 kişiden oluşan topluluklarının birbirinden ilginç maket tasarımlarıyla büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Maketleri kimi zaman hazır, kimi zaman da tamamen kendi tasarımları olan kalıplarla hazırladıklarını anlatan Saltık, maketlerin 30 parça ile 300 parç adan oluştuğunu belirtti.

Maketlerde tamamen orijinal boyalar ile tahta ve plastik malzemeler kullandıklarını dile getiren Saltık, topluluk üyelerinin Türkiye'deki pek çok yarışmada ödüller aldığını belirtti.

Saltık, topluluk üyelerinin yaptığı maketleri, "www.ankaramakettoplulugu.com" internet adresinde ve çeşitli illerde açtıkları sergilerde maketseverlerle paylaştıklarını kaydetti.

Ankara Maket Topluluğu'nun Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki 300'e yakın maketin yer aldığı sergide birbirinden ilginç maketler dikkati çekiyor.

Veli Saltık'ın yaptığı K-166 isimli Amerikan donanmasına ait savaş gemisi ile yine o yıllara ait Alman treni serginin gözde maketleri arasında yer alıyor. Tamamen orijinal boyaların kullandığı maketler, pek çok yarışmada da birincilik ödülü aldı.

Sergide, topluluğun üyelerinden yüksek mühendis Erhan Köküöz'ü n yaptığı Türkiye'de ilk kez kullanılan D-2 Albatros tipi uçaklarla, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan S.P.A.D 13 uçakları yer alıyor. 1912'de Türkiye'nin ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'in kullandığı V-11 isimli uçağının maketi de serginin göz dolduran eserleri arasında bulunuyor.

Köküöz'ün diğer plastik maketleri arasındaki 2. Dünya Savaşı'na ait uçaklar, jetler, otantik uçaklar, helikopterler de beğeniyle izleniyor.

Topluluğun diğer üyesi Metin Türkoğlu'nun yaptığı en parlak savaş komutanlarından Romalı general ve devlet adamı Julius Sezar'ın büst maketi de bir heykeltra şın elinden çıkmış gibi aslına benzetiliyor. Türkoğlu'nun tarihi kimliklerden oluşan maketleri arasında İskit Kralı Seythinan King ile Bizans askerleri de bulunuyor.

Öğrencilik yıllarında otomobil tasarımı yapma hayalini gerçekleştirmek için makine mühendisliğini seçen Korkut Varol'un yaptığı 1990 model Şahin marka taksi ise çay tenekelerinden kalıplar hazırlanarak 6 ayda tamamlandı. Varol'un bu maketi, özellikle araba tutkunu maketseverler için klasik bir eser olarak yorumlanıyor.

Üzerinde bir yıl çalıştığı 1970 model Anadol marka otomobil ve kamyonet de Varol'un klasik araba maket serisinin gözdeleri arasında bulunuyor.
Topluluk üyelerinden inşaat mühendisi Nafiz Cebecioğlu'nun çeşitli savaş sahnelerini canlandırdığı maketleri de serginin ilginç detayları arasında yer alıyor.

Almanya'nın Frankfurt kentinde 2. Dünya Savaşı yıllarındaki bir evin bombayla patlatılması ile çeşitli ülkelerin o yıllardaki işgalini konu edinen maketler de görenlerin ilgisini çekiyor.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.