Top-ads

Gebelikteki yanlış İnanışlar

By | Leave a Comment
Bu mitler kadın sağlığını tehlikeye atıyor...

Yanlış uygulamalar ile bilinçli yapılan veri çarpıtmaları hamilelikten menopoza kadın sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Kadanalı, kadın hastalıkları ve doğum konusunda doğru bilinen yanlışları sıraladı.

"Perde asmak, uzanmak, ağır bir şey kaldırmak düşüğe yol açar." 
Hamilelikte düşük sebepleri arasında bu durumlar söz konusu değildir, düşük daha çok bebeğe ait anormalliklere bağlıdır.

"Hamilelikte diş tedavisi yapılmaz." 
Hamilelikte her türlü diş tedavisi yapılabilir, gerekirse uyuşturucu ile diş tedavisi, dolgu yapılabilir; hatta istenirse uygun şartlarda diş röntgeninin çekilmesine izin verilebilir.

"Hamileler havaalanlarındaki dedektörlerden geçemezler" 
Havaalanında içinde geçtiğimiz dedektörlerde radyasyon yoktur, bunlar metal dedektörlerdir. Hamileler bu metal dedektörlerden geçebilirler.

"Hamilelikte cinsel ilişki zararlıdır" 
Normal bir hamilelikte son hamilelik haftasına kadar normal cinsel ilişki devam edebilir.

"Hamileler bol yemelidir, istediği bir şeyi yemez ise bebeğin bir tarafı eksik olur." 
Bu düşünce Türk kadınının neden çoğunlukla balıketli olduğunu anlamak için güzel bir örnektir. Bizim kültürümüzde hamileler cam bir fanusa alınarak "gezme, dolaşma, kalkma düşük yaparsın diyerek bir yandan hareketliliği kısıtlanırken; öte yandan "sen hamilesin, aşırı yemelisin" denilmekte, hamilelikte aşırı kilo alınmakta bebek 3- 4 kilo doğmakta geriye kalanlar kadına kalmaktadır. Hamilelikte normal hayat tarzına devam edilmelidir, aşırı kilo almak doğru değildir. Anne adayı istediği şeyi yiyemeyince bir uzvu eksik olmaz ya da bebeğin sağlığı tehlikeye girmez.

"Doğum kontrol haplarının genç kızlarda kullanılması ileride kısırlığa yol açar." 
Doğum kontrol hapları kısırlık yapmaz, genç kızlarda tedavi amaçlı kısa ve uzun süre kullanılabilirler.

"Doğum kontrol haplarının hamilelikten koruyuculuğu hemen başlamaz, bırakıldığında hemen hamile kalınmaz." 
Doğum kontrol ilaçları adetin ilk günlerinde başlandığında hemen koruyuculuğu başlar ve bırakıldığı ay hemen hamile kalınabilir.

"Doğum kontrol hapları 35 yaş üzeri kadınlarda kullanılmaz." 
Doğum kontrol hapları sağlık problemi olmayan kadınlarda menopoza kadar kullanılabilirler; ancak 35 yaş üzeri sigara içen kadınlarda kullanılmamalıdır.

"Spiral dış hamileliğe yol açar." 
Spiral yani rahim içi araçların böyle bir etkisi yoktur. Dış hamilelik oranı spiral kullanmayan kadınla aslında aynıdır; ancak rahim içi hamilelikler spiralden dolayı çok azaldığı için göreceli olarak dış hamilelik oranı artmış gibi görülür. Spiral kullanan kadında rahim içi hamilelik oranı çok nadir olduğundan bir hamilelik durumunda öncelikle dış hamilelik akla gelir, sanıldığı gibi spiral dış hamileliği artırmaz.

"Vajinanın iç kısmının da su veya sabunla temizlenmesi (vajinal lavaj) hijyen için gereklidir." 
Vajinada bulunan doğal floraya ait faydalı mikroorganizmalar asit üreterek vajinal enfeksiyonlara karşı korunma sağlar. Temizlik amaçlı yapılan lavaj ile bu bakterilerin uzaklaştırılması tam tersine florayı bozarak, vajinal enfeksiyonlara yol açar.

"Ameliyatla rahmin alınması erken menopoz neden olur ve kadının cinsel hayatı biter." 
Rahimin alınması yalnızca adet görmeyi ve çocuk doğurmayı engeller, yumurtalıklar alınmadığı sürece kadının menopoz yaşı etkilenmez. Rahim ile vajina çoğunlukla karıştırılarak aynı organ olduğu sanılmakta ve alındığında artık cinsel ilişki olamayacağına yanlış olarak inanılmaktadır. Rahmi alınan kadının cinsel fonksiyonları ve cinsel ilişkisi etkilenmez.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.