Top-ads

Balkan soğuğu daha da üşütecek

By | Leave a Comment
Avrupa ve Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava dalgası bu hafta tüm yurdu etkisi altına alacak. Yoğun kar yağışı nedeniyle bazı illerde eğitime ara verildi.

Önceki günden bu yana Doğu ve Karadeniz’de etkili olmaya başlayan kar yağışı salı gününden itibaren Trakya, Marmara ve Ege’de kar yağışına neden olacak.

İŞTE BEŞ GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNİ

Hava sıcaklıklarının 5 ila 7 derece düşeceği, hafta ortasında tüm yurtta kar yağışı görülürken, yurdun en sıcak bölgesi olan Antalya civarında bile don uyarısı yapılıyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde, kuvvetli kar yağışı hayatı felç etti. Kar yağışıyla Ağrı’da 520, Erzurum’da 300, Iğdır’da 54, Ardahan’da 26, Muş’ta 20, Bitlis’te 20 köy yolu ulaşıma kapandı. Karın kalınlığı Palandöken’da 30 santimi geçti. Kar kalınlıkları şehir merkezlerinde Ağrı’da 20, Erzurum’da 17 ve Muş’ta 10 santime ulaştı. Bu arada Zonguldak’ta etkili olan fırtına ve kar yağışıyla birlikte denizde de hortum oluştu. Valilik okullara bugün ara verileceğini bildirdi.

FIRTINA UYARISI

Batı Karadeniz'de batı ve güneybatı yönlerden esen rüzgarın kuvvetini artırarak, öğle saatlerinden itibaren 6 ila 8 kuvvetinde (60-75km/s) fırtına, doğusunda akşam saatlerinde 7 ila 9 kuvvetinde (75-88 km/s) kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtına'nın Salı günü sabah saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor.

İDO'DAN SEFER İPTALİ
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), olumsuz hava koşulları nedeniyle bugün bir seferini iptal etti. İDO'dan alınan bilgiye göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 06.45'teki Bursa-Kadıköy-Kabataş deniz otobüsü seferi iptal edildi.

EN DÜŞÜK HAVA SICAKLIĞI SIFIRIN ALTINDA 24 DERECE

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında 24 dereceyle Ağrı'da ölçüldü. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, Orta Akdeniz alçak basınç sisteminin etkisine giren bölgede soğuk hava ve kar yağışı etkili oluyor.

Gece en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ağrı'da 24, Kars'ta 19, Erzurum'da 15, Ardahan'da 11, Erzincan'da 7, Iğdır'da 5 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 1, Erzincan'da 6, Erzurum, Ağrı ve Ardahan'da 8, Kars'ta 10 derece olması tahmin ediliyor. Bölgede kar kalınlıkları Konaklı Kayak Merkezi'nde 50, Palandöken Kayak Merkezi'nde 30, Bayraktepe Kayak Merkezi ikinci etap pistlerde 45, Erzurum'da 15, Ardahan'da 13, Kars'ta 8, Ağrı'da 4, Iğdır ve Erzincan'da 1 santimetre olarak ölçüldü.

Bölgede aralıklarla etkili olan kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi. Belediye ve karayolları ekipleri kar küreme çalışmalarını sürdürürken, bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Vatandaşlar ev ve iş yeri ve araçları üzerinde biriken karları temizledi. Kars'ın Sarıkamış ilçesinde ise kar yağışı yaban hayatı da olumsuz etkiledi. Aç kalan serçeler, dükkanların önünde yiyecek bulmaya çalıştı.

Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Bayraktepe Kayak Merkezi'nde pistlerin kar ezme makinesiyle kayak için hazırlanmaya başlandığını belirterek, "Şu anda kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Önümüzdeki günlerde sezon açılışı yapacağız. Bu sene kayak merkezimize yoğun talep var. Otellerimize yerli ve yabancı turistlerin rezervasyonu sürüyor. Bu kış sezonu uzun ve bereketli olacak" dedi.
MARMARİS DE "DON"DU

Marmaris'te soğuk hava nedeniyle don meydana geldi. Güney Ege'nin havasının sıcaklığıyla ünlü gözde turizm merkezi Marmaris de ülke genelinde etkili olan soğuk hava dalgasından nasibini aldı. İlçede hayatı olumsuz etkilemeye başlayan soğuk hava, sabaha karşı don yaşanmasına neden oldu.

Sabah işe gitmek için evlerinden ayrılan vatandaşlar, araçlarının camlarının buzla kaplı olduğunu gördü. Hareket etmeden önce araçlarının kalorifer ve klimalarını çalıştıran sürücüler, camların buzu eridikten sonra yola koyuldu. Özellikle denizden biraz yüksekte bulunan Beldibi bölgesinde etkili olan don nedeniyle bazı vatandaşlar, sabah araçlarını çalıştırmakta zorlandı. Genelde kalabalık olan şehir merkezindeki Kordon ve Ulusal Egemenlik caddelerinin tenha olduğu, bazı vatandaşların köpeklerini gezdirmek için yürüdükleri dikkati çekti.

Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ilçe merkezinde gece en düşük hava sıcaklığının 1,8 derece ölçüldüğünü, soğuk havanın etkisini yarın da sürdüreceğini belirtti.M Çarşamba gününden itibaren gündüzlerin de geceler kadar soğuk geçmesinin beklendiğini bildiren yetkililer, havanın açık ama soğuk olacağını kaydetti.
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.