Top-ads

En yüksek siyasal hipnoz gücüne sahip lider Erdoğan

By | Leave a Comment

Ünlü oyuncu Özgü Namal’ın bebeğini doğurmak için başvurduğu hipnoz, siyasi liderlerin de gözdesi. 200 yıllık yöntemi iyi kullanan siyasiler, söylemlerini oya kanalize ederken, seçmenin bilinçaltına nüfuz edemeyenler sandıkta hüsrana uğruyor.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçim kampanyalarında kullanılan hipnotik telkin yöntemlerini araştıran Hipnoz ve Bilinçaltı Değişim Uzmanı Mehmet Başkak, 7 Haziran Seçimleri öncesinde, siyasi liderlerin bilinçaltı davranışlarını inceledi. Ortaya ilginç bir siyasal iletişim analizi çıktı. Bazı liderler, bilerek ya da bilmeyerek hipnozu en güçlü şekilde kullanırken bazıları da farkında olmadan tersine hipnoz yaparak partililerin bile tepkisini çekiyor.

Hipnoz Uzmanı Mehmet Başkak’ın, özellikle kararsız seçmen üzerinde çok etkili olan hatta rakip partinin seçmenini bile ikna eden liderlerin hipnotik telkin değerleriyle ilgili analizi şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
“PARALEL’İ BİLİNÇALTINDA ÖRGÜT YAPTI”
“Çekirdekten yetişme bir siyasetçi olarak avantajlı olmasına rağmen, yıllar içerisinde imaj eğitimleri aldığı, imaj danışmanlarıyla çalıştığı biliniyor. Bununla beraber diğerlerinden farklı olarak hitabetindeki hipnotik telkin değeri oldukça yüksek düzeyde. Bu, yatkınlıkla birlikte çalışılmış bir beceridir. Konuşmalarıyla kavramların içini boşaltıp yeni anlamlar yüklenmesinde dahi ciddi bir etkiye sahip. Örneğin, “paralel” kelimesi alalade bir kelimeyken, bugün toplumsal bilinçaltında “örgüt” kelimesiyle eşdeğer hale geldi. Daha evvel “Hizmet Hareketi”, “Fethullah Gülen Cemaati”, “Fetullahçılar” gibi isimlendirmelerin hepsini, konuşmalarıyla demode kılarak “paralel yapı” diye bir hareketin adını ve toplum nezdindeki algısını değiştirdi. Bu olanlar, hipnotik telkin etkisinin de açık bir göstergesidir.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu:
“EN BÜYÜK RAKİBİ ERDOĞAN’I TEKRAR EDİYOR”
“Hitabet gücü gelişmeye müsait olmakla beraber, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın söylemlerinden farklı bir söylem geliştirmedikçe toplum hafızasında hep Erdoğan’ın gerisinde olacak. Başbakan Davutoğlu, halkla daha samimi, güleryüzlü bir temas kurabilmekte ve hitabetindeki telkin değeri yabana atılmayacak düzeyde. Daha fazla halkın karşısına çıkmalı ve söylemini Erdoğan’ınkinden farklılaştırmalı. Davutoğlu’nun en büyük rakibi muhalefet partileri değil, Erdoğan’dır.”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu:
“KİTLELERİ İKNA EĞİTİMİ ALMAMAMIŞ”
“İlk zamanlara göre epey ilerlemiş olmasına rağmen siyasal iletişim anlamında kendini pek geliştirdiği söylenemez. Danışmanları tarafından hipnotik telkin, kitleleri ikna alanında tek kelime bile eğitim almadığı, almış olsa bile uygulayamadığı konuşmalarından anlaşılıyor.”

MHP Lideri Devlet Bahçeli:

“HİTAP ETMİYOR BAĞIRIYOR”
“Nasıl biliyorsa öyle devam ediyor izlenimi bırakmakta, hitabet ile bağırmak arasındaki farkı bile hala gösteremediği konuşmalarından anlaşılıyor.”

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş:
“ÖRGÜT ALGISINI SİLEMİYOR”
“Eş Başkan vasfı daha başlangıçta bir dezavantaj. Liderlik tek kişilik bir kadrodur ve bu bir siyasi parti için de geçerlidir. Bununla beraber özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri konuşmalarında, barışa yönelik söylemleri ve etkili konuşmasıyla şaşırtıcı bir etki göstermiştir. Fakat toplumun geniş kesimlerindeki örgüt algısı yüzünden asla bir kitle partisi olamayacak, etnik bir parti olarak devam edecek.”

MUHALEFET BİLİNÇALTI HATALARI
“Hipnotik telkinde esas olan kitlenin hafızasını tazelemek, bol tekrarlar yapmaktır. Erdoğan “Bizden önce bunlar yoktu, kızlarımız başörtüsüyle okullara alınmıyordu” şeklinde önceki durumu dile getirmekte hem de iktidarları döneminde yapılanları sürekli meydanlarda tekrar etmekte. Bu konuda Bahçeli de Kılıçdaroğlu da pek bir şey söyleyemiyor.

Empati bir liderin kitlesine en çok hissetirmek zorunda olduğu özelliktir. Halk, liderin kendisini anladığını, kendisi gibi düşünebildiğini bilmek ister. Ak Parti’ye kadar en güçlü muhafazakar partiler genellikle “İslam’ı dışlamayan” pasif bir tutum sergilerken; Erdoğan “İslam’ı sahiplenen, yücelten” tavrıyla diğer liderlerden açık ara öne geçiyor.

"Kürt kimliğini reddetmeyen" değil, olduğu gibi kabul edip barışa doğru cesur adımlar atması ve bunu sürekli konuşmalarında işlemesi geniş kitlelerde bir "ortak değer, duygudaşlık" etkisi sağlıyor.
Kılıçdaroğlu, halkın İslam hassasiyeti noktasında tutarsız bir seyir sergiliyor. Bu konudaki söylemleri netlikten yoksun. Bu durumda geniş kitlelere etki etmesi çok zor. Bahçeli, İslam noktasında tavır, tutum ve konuşmalarında sınıfı geçerken “Kürt kimliğinin kabulü ve barış” konusundaki sert tutumuyla Kılıçdaroğlu gibi ancak kendi partililerine hitap ediyor.

Demirtaş ise zaten etnik bir çizgiyi temsil etmeye çalışıyor.
Lider istemeyi bilen adamdır, net ve açıktır. Erdoğan, bazen sert bazen yumuşak bir tutumla topluma talimat da veriyor. “Sigarayı bırakın”, “Ülkenin geleceği için en az üç çocuk yapın” ya da "Sizden 400 milletvekili istiyorum” gibi... Ne Kılıçdaroğlu ne Bahçeli ne de diğerleri “Sizden şunu istiyorum diyemiyor.” Erdoğan net sandalye sayısı verirken, muhalefet “iktidara gelirsek...” muğlaklığında.
Ortak bir vizyon algısı 2023 hedefi, terörü bitirmek ve barış, İslami değerleri sahiplenme, çılgın projeler, şehirlerin meydanlarında halkın ayağına kadar gitmek, yerine göre mağdur havasında halka şikayet etmek, yerine göre halkın hassasiyetleri yönünde öfkeyle kızmak... Bunlar Erdoğan’ın hitabetindeki telkin değerini yükselten unsurlar... Yani kişisel durumlarını bile halkın hassasiyetleri üzerinden anlatıp rakiplerine bunlarla saldırırken Kılıçdaroğlu ve Bahçeli, mücadelelerini Erdoğan’ın şahsını hedef alarak yapıyor. Dolayısıyla koskoca bir parti mücadelesini kişiselleştiren bir söylem hatasına düşüyorlar. Bu davranış şekli kitlenin bilinçaltında ciddi bir güvensizlik unsurdur.

KARARSIZ SEÇMEN ÜZERİNDE ETKİLİ
Milletvekili adaylarına seçim kampanyalarında hipnotik telkin içerikli hitabet eğitimi de veren Hipnoz Uzmanı Başkak, seçime hazırlanan siyasilere şu önemli tavsiyelerde bulunuyor:
“Yıllardır hipnoz biliminin sağlık dışında birçok alanda ve siyasal iletişimde de kullanıldığını anlatmaya çalışıyorum. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki seçim kampanyalarında liderlere hipnotik telkin içerikli hitabet eğitimi verilir ve konuşma metinleri buna göre hazırlanır.
Bizde imaj oluşturmaya ve pazarlamaya dönük seçim kampanyaları Turgut Özal ile başladı. Günümüzde ise seçim kampanyaları bir satış ve pazarlama panayırı şeklinde kitlelerin sandık başındaki davranışını maniple etmeye yöneliktir.

Seçim kampanyası ne kadar başarılı olursa olsun, ülkemiz gibi toplumlarda liderin kişisel özellikleri ve kullandığı dil büyük ölçüde belirleyici bir role sahip. Pazarlama ve satışın bütün imkanlarının kullanıldığı bir seçim kampanyasının ne ölçüde işe yarayacağı bile, liderin siyasal iletişimde sergilediği tutum, kullandığı retorik ve hitabet dili ile belirleniyor.

NEYİ NASIL SÖYLEYECEKLERİNİ BİLMİYORLAR
Bu anlamda siyaset meydanlarına bakıldığında halkın karşısına çıkan siyasi liderlerimizin büyük bir kısmının hala hipnotik telkin ve hitabet imkanlarından habersiz olduklarını gözlemliyoruz.

Liderlerimizin çoğu neyi nasıl söyleyeceklerini bilmiyor ve halka iletmek istedikleri mesajları zayıf bir içerik ve üslupla dillendiriyor. Siyasal iletişim ve kitle hipnozu bağlamında Türk siyasi hayatındaki siyasi figürlerin halihazırdaki durumu şöyle özetlenebilir:

Gittikçe bireyselleşen toplumlarda kararsız seçmen sayısı artmakta ve grup bağlarının zayıflamasıyla da yapılan seçim kampanyaları ve liderin kullandığı dilin etkileyiciliği büyük önem kazanıyor. Liderin bir otorite ve güç unsuru olarak algılanması, halkla kurduğu duygudaşlık, tutkulu ve ortak değerler çerçevesinde ortak vizyondan bahseden bir siyasal dil oluşturmak ve bunları sağlamak hipnoz biliminin imkanlarıyla çok daha kolay. Hipnozun, özellikle kıyıda köşede dağınık haldeki kararsız oyları etkileme ve bir tarafa dönüştürme gücü var.”

Bu arada, Türkiye’de yeterince bilinmeyen hipnoz, dünyada bilimden savaşa, siyasetten sanata, psikolojiye kadar birçok alanda 200 yılı aşkın bir süredir kullanılıyor.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.