Top-ads

Aptal kutusuna webde akıl transferi

By | Leave a Comment
Kucakta bilgisayar, elde cep telefonu, karşıda televizyon devri yakında son buluyor. Google TV interneti televizyonla birleştirerek yepyeni bir deneyim yaşatmaya hazırlanıyor

Dünyanın en kitlesel medya mecralarının başında hâlâ televizyon geliyor. Ancak her şeyin internetten beslenir hale geldiği; dahası internet üstünden izlenebilen etkileşimli yayınların altın çağını yaşadığı bir dönemde geleneksel televizyonlar pek çokları için çağın beklentilerini karşılamaktan çok uzak. Bu durumun farkında olan yazılım, donanım, içerik ve hizmet şirketleri bir süredir Smart TV (Akıllı TV) başlığı altında yeni bir televizyon tecrübesini kurgulamak üzere çalışıyorlar.

Sistemin temelinde internetten topladığı bilgileri paralel olarak televizyon ekranına yansıtan bir kurgu yer alıyor. Ancak burada seyircinin ana içerikten kopmaması da gerekiyor. İstenen oranda etkileşim de kilit rol oynuyor.
Akıllı TV ortamında bir maçı seyrederken arkadaşlarınızla ekranın bir köşesinde sesli, görüntülü ya da yazılı iletişim kurabilir; herhangi bir televizyon programı sırasında sosyal ağlarda takip ettiğiniz kişilerin programla ilgili görüşlerini bir kenarda izleyebilirsiniz.

Ya da içerikten tamamen bağımsız olarak herhangi bir şey izlerken bir kenarda Twitter ve Facebook’ta dönen muhabbeti de takip etmek mümkün.

Çift ekrana son
Özetle Akıllı TV dönemi giderek artan bir trend haline gelen ‘kucağında dizüstü bilgisayarıyla televizyon izleyen’ kişi klişesini tek ekrana indirgemeye çalışıyor. Intel ve Google’ın başını çektiği Smart TV grubunun meyvelerinden GoogleTV projesi bu konudaki en gelecek vaat eden girişim. Sony ve Logitech ile yürütülen çalışmada Google’ın altyapısını üstlendiği yapıya ya uyumlu bir Sony televizyon alarak ya da Logitech’in Revue adlı kutusunu kendi mevcut televizyonunuza bağlayarak kullanmaya başlıyorsunuz.

En dikkat çekici işlevlerden biri televizyonda izleyecek bir şey bulabilmek için kanal değiştirme yerine web araması yapar gibi program arama yapabilmek. Web sitelerini de aynen bilgisayardaki gibi televizyon ekranına taşımak mümkün hale geliyor. YouTube ve benzeri video paylaşım siteleri artık televizyonunuzda uzaktan kumandanın yardımıyla tüketebileceğiniz içerik haline geliyor. Benzer şekilde müzik yayın siteleri de televizyonunuz üstünden etkileşimli bir radyoya dönüşüyor. İhtiyaç ve ilginize göre ekleyeceğiniz uygulamalar sayesinde televizyonunuza yepyeni özellikler kazandırabiliyorsunuz. Binlerce film içeren katalogdan dilediğinizi seçip izlemeye başlamak mümkün.

Kısacası Google TV televizyon ekranını internetin nimetleriyle çok daha basit ve sade bir arayüzle odalara taşımaya çalışacak. Google’ın ilgisinin arkasında yatanı tahmin etmek zor değil:
Reklam. Firmanın yıllık 25 milyar dolara yaklaşan gelirinin yüzde 99’u reklamlardan geliyor. Televizyonun mevcut yaygınlığı düşünüldüğünde Google TV’nin başarısı firmaya yeni reklam mecraları, başka bir anlamda doğrudan gelir merkezleri sunacak.

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.