Top-ads

Baklavayı sollayan tatlı ne?

By | Leave a Comment
Ucuz ve ayakta yenilmesi nedeniyle halka tatlı baklavanın tahtını sallıyor

Tatlı üretimi ve tüketiminde önemli bir merkez olan Gaziantep'te, baklavanın yanı sıra, başta halka tatlı olmak üzere değişik tatlı türleri de büyük ilgi görüyor.

Gaziantep'te tatlı denilince akla ilk gelen baklava olmasına karşın, fiyatının ucuz olması ve ayaküstü yenebilme özelliği nedeniyle tane ile satılan halka tatlı, tulumba tatlısı, lokma tatlı, sarma tatlı ve taş kadayıf tüketimde önemli bir yer tutuyor.

Tatlı türlerinin fiyatının ucuz olması, baklavaya göre bir anlamda alternatif ürün oluşturuyor. Kilosu, kalitesine göre 30-45 lira arasında değişen baklavaya karşı, tatlı çeşitleri kalitesine göre 6-7 liraya satılıyor.

Tatlıların tane ile de satılabilir olması, özellikle zaman sorunu yaşayan insanların ayaküstü yemelerine de imkan sağlıyor. Tanesi 500 kuruştan satılan halka tatlısı, tanesi 75 kuruştan satılan sarma tatlı, tanesi 75 kuruştan satılan taş kadayıf ile porsiyonu 1 liradan satılan tulumba ve lokma tatlı, başta dar gelirliler olmak üzere toplumun her kesiminden insanın damak zevkine hitap ediyor.

Havaların soğumasıyla birlikte sayıları da günden güne artan tatlıcı dükkanlarında çalışan maharetli ustalar, müşterilerinin görebileceğim küçük mekanlarda, tatlılarını pişirerek, sıcak olarak servis ediyor.

Yapımı çok basit ve hızlı olan, tüketicilere taze olarak sunulan tatlılar, özellikle soğuk havalarda daha fazla ilgi görüyor. Bu ilgi, bir çok insanı kış aylarında tatlı işi yapmaya yöneltiyor.

Gaziantepli Tatlıcı Ustası Mehmet Ali Kıyak, tatlı yapımının ustalık gerektirdiğini, malzemelerin çok iyi hazırlanarak, kızartma işinin dikkatli yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Tatlı satışlarının soğuk havalarda arttığına işaret eden Kıyak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şu anda Gaziantep'te yüzlerce iş yerinde tatlı üretimi ve satışı yapılıyor. Biz tatlıcı esnafı olarak hem üretim hem de satış yapıyoruz. Fiyatımızın ucuz olması, özellikle dar gelirlilerin büyük ilgi göstermesine neden oluyor. Gerçekten, baklavaya göre fiyatımızın ucuz olması, bizim için bir avantaj oluşturuyor. Baklava alamayanlar, bizi tercih ediyor. Bu arada, özellikle zaman sorunu yaşayan insanlar da ayaküstü yiyebilecekleri bir ürün olması nedeniyle tatlı çeşitlerini tercih ediyor.''

ODA BAŞKANI BAYRAKÇI
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar ve Tatlıcılar Odası Başkanı Mehmet Bayrakçı ise aktif çalışan 1452 üyeden 400'ünün tatlı imalatı ve satışı yaptığını belirtti.

Havaların soğumasına paralel olarak tatlı üretimi yapan iş yerlerinin sayısının da arttığına işaret eden Bayrakçı, şöyle konuştu:

''Gaziantep, başta baklava olmak üzere bir çok tatlı çeşidinde önemli bir merkez konumunda. Tatlı denilince, akla ilk gelen baklava oluyor. Maharetli ustalarımız, baklavanın yanı sıra, değişik baklava türleri olan sarma, bülbül yuvası, şöbiyet gibi yurt içinde ve yurt dışında çok tercih edilen tatlıların üretimini ve satışını yapıyor. Fiyatları kullanılan malzemeye göre değişen tatlıların kilo fiyatı 30 lira ile 45 lira arasında değişiyor.

Bunun yanı sıra fiyatın daha da arttığı özel siparişler de olabiliyor. Baklavaya alternatif ucuz tatlılarımız da var. Bunlar içinde özellikle halka tatlısı önemli bir yere sahip. Yapılması kadar, satışı ve yenmesi de çok pratik olan halka tatlı bölge insanı tarafından sevilerek tüketiliyor. Fiyatı ucuz olduğu için daha çok dar gelirliler tarafından tercih edilen halka tatlıya, toplumun her kesimi de ilgi gösteriyor. Özellikle, tatlıda nostaljiye meraklı olan insanlar da halka tatlıyı tercih ediyor.''

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.