Top-ads

Bankacıydı, cam sanatçısı oldu

By | Leave a Comment
Uzun yıllar İstanbul'da bankacılık yapıp emekli olan Tülay Bilgin'in İzmir'deki Kızlarağası Hanı'nda tasarladığı cam takılar, modacıların yanı sıra yurt dışında yaşayan kadınlardan da büyük ilgi görüyor.

İZMİR - AA - Uzun yıllar İstanbul'da bankacılık yapıp emekli olan Tülay Bilgin'in İzmir'deki Kızlarağası Hanı'nda tasarladığı cam takılar, modacıların yanı sıra yurt dışında yaşayan kadınlardan da büyük ilgi görüyor.

Bilgin, 1964 yılında İzmir'de dünyaya geldiğini ve evlenip İstanbul'a yerleştiğini anlatarak, 20 yıl bankacılık yapı p emekli olduktan sonra iki kızı ve eşi ile İzmir'e yerleştiğini söyledi. Yakla şık 3,5 yıl önce kurduğu atölyesinde yaşam tarzı haline getirdiği hobilerinden para kazanmaya başladığını ifade eden Bilgin, "Bankacılık yaparken de takı tasarımlarıyla uğraşıyordum. Emekli olduktan sonra daha çok ilgilendim. Önceleri malzemeleri hazır alıyordum ama sonra içindeki malzemeleri de yapmayı öğrendim. Şimdi sıfırdan kolye, kolye uçları, bileklik, küpe, yüzük, saç tokaları, kol düğmesi gibi ürünlerin üretimini yapıyorum" dedi.

İtalyanların parlak renkleri ve sağlamlığı ile ünlü camı Murano'yu ham madde olarak kullandığını ifade eden Tülay Bilgin, camı 800 ile 1200 derece arasındaki sıcaklıkta eriterek boncuk haline getirdiği ve tasarımını yaptığını dile getirdi.

Murano'nun dünyada yeni bir trend olduğunu, kuyumculuk sektöründe kullanıldığını da kaydeden Bilgin, ürettiği ürünlerin aralarında Zeynep Tunuslu gibi ünlü isimlerin bulunduğu modacıların ilgisini çektiğini belirterek, "Müşterilerimi daha çok bu camı bilenler oluşturuyor. Yurt dışına çıkanlar ve İtalya'yı ziyaret edenler Murano camının değeri ile Hint ve Çin camı arasındaki farkı da biliyorlar. Ürettiğim ürünler Fransa'ya gidiyor. Bu yıl Almanya'ya da satış yapacağım" diye konuştu.

Tasarımlarında cam ile beraber gümüşü de kullanabildiğini ifade eden Tülay Bilgin, camı üflerken tüm sorunlarından uzaklaştığını anlatarak şöyle devam etti:

"Cam sanatçılığı bankacılıktan sonra benim için 'kaçış' anlamına geliyor. Camdan bir dünya ikinci bir yaşam. Bu iş bütün sıkıntılarımı, dertlerimi alıp götürüyor. Bankadan kazandığım kadar para kazanmıyorum ama sevdiğim işi yapıyorum ve insanların ürettiğim takıları kullandığını, sevdiğini görünce mutlu oluyorum."

Murano camından üretilen takıların fiyatlarının 20 liradan baş ladığını söyleyen Tülay Bilgin, kullanılan materyal ve işçiliğe göre takı fiyatları nın 375 liraya kadar yükselebildiğini de dile getirdi.

Evlenmeden önce İngilizce öğretmenliği bölümünde eğitim aldığını ancak 3. sınıfta bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Bilgin, öğrenmeyi hiçbir zaman bırakmadığını anlattı.

Emekli olup İzmir'e yerleştikten sonra üniversite sınavlarına girdiğini de belirten Bilgin, şunları kaydetti:

"Geçen yıl girdiğim üniversite sınavlarında Dokuz Eylül Üniversitesi Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü'ne girmeye hak kazandım. Şimdi öğlene kadar atölyemde çalışıyorum, öğleden sonra ise okula gidip derslere devam ediyorum, workshoplara katılıyorum. Ben hiçbir zaman 'her şey bitti, bu kadar yapabilirim' demiyorum. Öğrenmeye ve üretmeye devam ediyorum."

Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 Comments:

Gelişmemiz için yorumlarınız bize yön gösterecek. Teşekkür ederiz.